BioBlitz Axel 2020

De Steltkluut is begin 2020 in het gebied Axel (sportpark) gestart met het intensief inventariseren van alle daar aanwezig soorten. Het doel is om in heel 2020 minimaal 1001 verschillende soorten te gaan vinden. Alle waarnemingen van alle verschillende soortgroepen (vogels, planten, bijen, vlinders, vissen, amfibieën, mossen, paddenstoelen etc) die in dit gebied gezien en geregistreerd worden doen automatisch mee.Project Axel sportpark 2020

De eerste inventarisaties zijn inmiddels gedaan en we hebben inmiddels al 250 verschillende soorten gevonden. We hebben al een bosuilenwandeling gedaan, hebben gericht gezocht naar vogels, planten, etc. Op 1-1-2020 werd zelfs een Futenpaar met 2 gezonde jongen gezien, dat is best bijzonder. Zie de foto hieronder. Enkele andere bijzondere waarnemingen zijn: Heelblaadjesboorvlieg, Dik Geleimos, Kort Schriftmos en Reuzenpaardenstaart,

We zullen nog meer gerichte inventarisaties gaan doen met voor elk wat wils,  zowel voor specialisten als voor beginnend geïnteresseerden. Enkele voorbeelden van activiteiten die we willen gaan doen zijn: een mossenspeurtocht, enkele keren plaatsen we een vlinderval voor het vangen en op naam brengen van nachtvlinders, de aanwezige waterpartijen onderzoeken op de aanwezigheid van waterbeestjes en waterplanten, een vroege vogelwandeling op een zondagochtend. In het najaar op zoek naar paddenstoelen. Op warme dagen zoeken we naar libellen, dagvlinders, vliegen, bijen etc.

Bij deze een oproep aan iedereen om ook uw waarnemingen binnen dit gebied gedaan worden te registreren op waarneming.nl. Indien dan niet lukt of als u hierbij geholpen wilt worden dan kunt u dit aangeven via het emailadres BioAxel2020@steltkluut.nl . We zullen u dan op weg helpen of de waarnemingen voor u registreren.

Enkele tipsDSC00080

  • Noteer datum en tijd van de waarneming en maak indien mogelijk foto’s. Met die foto’s kunnen we samen met u onderzoeken om welke soort het gaat. Soms is dat een hele zoektocht.
  • Blijf op de paden in het gebied zodat de aanwezige natuur niet onnodig verstoord wordt.
  • Ga mee op pad met een georganiseerde wandeling of inventarisatie.
  • Maak vooraf een inlogcode aan met de link https://waarneming.nl/bioblitz/axel-sportpark-2020

Via deze link kunt u ook zonder inloggen de actuele gegevens bekijken. Als u een inlogcode heeft aangemaakt dan kunt u via deze link ook nieuwe waarnemingen invoeren.

Indien u een keer samen met een werkgroep of een werkgroeplid van de Steltkluut op pad wilt voor dit project dan kunt u dit aangeven via het emailadres BioAxel2020@steltkluut.nl . Weer speelt een belangrijke rol bij het plannen van de activiteiten. Daarom hebben we nu ook nog geen lijst met data voor wanneer we wat precies gaan doen. Middels een appgroep houden we elkaar op de hoogte.

Hopelijk heb ik u geprikkeld om samen met ons het gestelde doel te gaan halen. 1001 lijkt erg veel maar wij denken dat het haalbaar is.

Bert van Broekhoven
De Steltkluut