Volg ons op Facebook

Plantenwerkgroep

logo plantenwerkgroepIn 2014 is de plantenwerkgroep van De Steltkluut nieuw leven ingeblazen. Na de cursus “Werken met de Heukels” is een groep enthousiastelingen aan de slag gegaan met een jaarprogramma en het bezoeken van interessante flora-gebieden in Oost Zeeuws-Vlaanderen.

Daarnaast zijn er cursussen, inventarisatie-inspanningen in de regio én individuele initiatieven van werkgroepleden om bijzondere gebieden te bezoeken. Alle waarnemingen van onze werkgroep zijn hier te volgen.

Voor algemene vragen over de plantenwerkgroep, neem contact op met voorzitter Peter Maas.

DSC01734DSC_2640DSC_6694

 

Jaarprogramma

Het jaarprogramma staat open voor alle liefhebbers van wilde planten, leden van De Steltkluut en niet-leden. Hanneke Smulders zorgt voor de algemene coördinatie van dit programma, maar alle werkgroepleden dragen een steentje bij om dit te laten draaien. Het programma geeft aan waar en wanneer we bij elkaar komen. Voor vragen hierover, neem contact op met Hanneke Smulders.

Aanmelden bij de betreffende begeleider kan, zie hiervoor de agenda in het blad De Steltkluut of op de site . Aanmelden is niet verplicht, maar kan u helpen bij vragen over de locatie van het vertrekpunt.

Twee excursies per jaar doen we samen met de plantenwerkgroep van ’t Duumpje. De leden van de beide plantenwerkgroepen zijn uiteraard bij alle excursies en inventarisaties van harte welkom, zie het programma van ’t Duumpje voor het lopende jaar.

DSC09416 Rietzwenkgras

IMG_6029

IMG_5236

 

Flora inventarisaties

Nathalie De Somer coördineert de flora inventarisaties van de regio Oost Zeeuws-Vlaanderen. Een aantal actieve floristen binnen en buiten de werkgroep dragen hieraan bij. Beginnende floristen gaan op pad met de meer ervaren floristen. Er wordt actief deelgenomen aan de landelijke programma’s zoals HNS – Het Nieuwe Strepen – van Floron. Alle gegevens komen in waarneming.nl.

In de periode 2016-2017 is de plantenrijkdom in de gehele regio voor de publicatie Flora Zeelandica in kaart gebracht. Daarmee zijn alle kilometerhokken die nog minder dan 100 waargenomen soorten telden, flink opgekrikt naar een gemiddelde van 150 soorten voor de gehele regio. Jaarlijks bepalen we nieuwe speerpunten voor de inventarisaties zodat de flora zo volledig mogelijk in kaart blijft en de gegevens beschikbaar zijn voor flora-onderzoek.

Meer weten? Neem rechtstreeks contact op.

 

IMG_6376

P1020101

IMG_9555

 

Bent u reeds lid van De Steltkluut en/of wilt u graag actief met planten zijn en in de mailinglist van onze werkgroep worden opgenomen, neem contact op met Hanneke Smulders.

Publicaties

Voor publicaties is Jaap Verhelst contactpersoon. De werkgroep zorgt voor berichtjes op Facebook en voor een kwartaalpublicatie in het blad van De Steltkluut. Voor vragen hierover, neem rechtstreeks contact op.

Tot ziens bij één of meerdere flora-activiteiten!

IMG_8198P1020096